Űrnövényes főzés

Társasági program, amely a csillagok közé repít ...

zold_lila_retek_web

Zöld és lila retek microgreen

Friss, kicsit csípős – tehát retek – ízű, ropogós mininövény, nyersen salátának, pikáns ízesítőnek kiváló.

mizuna_web

Mizuna microgreen

Kissé pikáns mininövény, nyersen kiváló saláta alap és ízesítő, aromája egyedi, fűszeres, kicsit borsos-mustáros, keleties ételekhez különösen jól passzol.

sarga_cekla_web

Sárga cékla babyleaf

Kissé savanykás minilevelek látványos színű erezettel és szárral, salátának és kissé megpárolva is nagyon finom.

zold_lila_retek_web

Bazsalikom babyleaf

Klasszikus minibazsalikom zsengébb, kevésbé erőteljes, ám különlegesebb aromával, főzéshez és saláták ízesítésére, mediterrán, olaszos ételekhez és akár desszertek díszítésére is tökéletes.

koriander_web

Koriander babyleaf

A felnőtt növénynél könnyedebb, frissebb, kevésbé tolakodó ízű, így kevésbé megosztó, saláták ízesítésére és főzéshez – például keleties ételekhez – is kiváló.

petrezselyem-web

Petrezselyem babyleaf

Klasszikus petrezselyem ízű és illatú, zsenge növénykék, különleges saláta-alapnak, főzésre és díszítésre is széleskörűen alkalmas.

borago_web

Borágó microgreen

Egy a népi gyógyászatban is alkalmazott kék virágú növény csírája, íze különleges, uborkára emlékeztet,akár koktélokhoz is párosítható.

mariatovis_web

Máriatövis microgreen

Két kis lédús levélke, íze semleges, friss, így bármit díszíthetünk vele, egyébként a népiesen szamárkórónak nevezett növény csírája.

rukkola_web

Rukkola babyleaf

Valószínűleg nem kell bemutatni a csípős-kesernyés salátanövényt, a mininövények zsenge levelei karakteresen kesernyések-pikánsak, klasszikusan saláta készül belőlük.

versoska_web

Vérsóska babyleaf

Fanyar, savanyú sóska levélkék, látványos piros erezettel, párolva, salátákban és díszítésre is kiváló.

salatak_web

Saláták

Fodros levelű zöld Danstar és Multiblond saláták, előbbi sötétzöld, ropogós és kissé kesernyés, utóbbi világos, zsenge, hasonló hozzá, de színesebb a fodros levelű Multired, a piros római saláta pedig klasszikus, veterán űrnövény.

Űrnövénykék az ételeinkben

  • Koriander babyleaf-et találtok a pikáns garnélanyárs előételünkben, a csicseriborsós vegán currynkben és a garnélás-citrusos-zöldfűszeres tagliatellénk alapanyagai közt

  • Petrezselyem babyleafet a fentebbi húsleves és garnélás tészta, illetve a sertésszűzzel-paradicsomszósszal és csirkével-kéksajttal tálalt tagliatelle tésztáink, tésztában sült camembert főételünk és a magyaros-franciás rakott burgonya alapanyagai közt is találtok.

  • Retek microgreenre cseréltük a húslevesben egyébként klasszikus mungóbabcsírát.

  • Űrsalátákból készíthettek magatoknak köretet a tésztában sült camemberthez és a hamburger muffinjainkhoz.

További étel párosítások...

Minden ételünkhöz párosítottunk néhányat a különlegesebb űrnövények közül is, amelyeket szerintünk érdemes összekóstolni a fogásokkal:

  • Keleties ételeinkhez például mizuna és retek microgreent
  • Azokhoz az ételekhez, amelyeket feldob egy savanykás íz, cékla vagy vérsóska leveleket
  • Olaszos ételeinkhez mini bazsalikomot
  • Amiken lehetne egy kicsit könnyíteni, ropogós salátakeveréket.
 

Továbbá minden salátánkat izgalmasabbá tehettek uborkás borágóval vagy aromás minifűszernövényekkel keverve. 
Desszertjeinknek pedig különleges csavart adhat egy hozzá párosított bazsalikom, vagy csodásan díszítheti őket egy-egy máriatövis levélke.

Milyen volt?

Ha kipróbáltad a gasztronómiai űrélményt, akkor segíthetsz nekünk a szép új világ felé haladni. Válaszolj néhány kérdésre! Fejlesszük együtt a jövőt:

Érdekel, a háttér?

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen további titkokat rejt a Makery űrnövényes főzés, hogy honnan is jönnek a növények és hogy kik állnak a hátterében? 

”Az a kulcs, hogy a főzés itt közös játékká válik” – Forbes